31.1.2015

תמונת מצב ראשונה: 45 יום לבחירות 2015

בדומה לסיבוב הקודם, במהלך החודש האחרון המערכת הפוליטית היתה כמרקחה. מפלגות קמו ונמוגו, מועמדים זינקו מרשימה אחת לאחרת, קריירות פוליטיות ארוכות שנים הגיעו לסיומן ואחרות הפציעו ליום חדש (או חדש-ישן, במקרים מסוימים). כעת, מעט אחרי שהאבק שקע, הגיע הזמן להביט לעבר יום הבחירות בעין מפוכחת.

אך בניגוד לסיבוב הקודם, הפעם זהות המנצח אינה ברורה מאליה. תחזית בטל בשישים מקנה לשני המועמדים - בנימין נתניהו מימין, ויצחק הרצוג משמאל - סיכוי סביר להרכיב קואליציה במגוון דרכים. מהתבוננות חטופה ברשימת התרחישים מימין, דבר אחד ברור: הבחירות האלה אינן תלויות בכל אחת ואחד מאיתנו. הן תלויות בכולנו.

איך מפלגה של 7-9 מנדטים בסקרים מחזיקה בעמדת השפעה כזו? מה אומרים הסקרים של השבוע האחרון? אילו מגמות עולות מהם? בואו נביט מקרוב...

29.1.2015

בחירות 2015: בטל בשישים עולה לאוויר!

יש דברים שלא משתנים. היום מסתיים הליך הגשת רשימות המפלגות לקראת הבחירות לכנסת, ו"יוסי יונה" שוב מוצא עצמו במקום ה-20. אמנם הפעם מדובר עבורו במקום ריאלי, אך ניתן לשער שרוב הציבור ממילא אינו כוסס את ציפורניו בהמתנה לגורלו. השאלה האמיתית שמככבת בדיוני האולפן, הסלון והפרלמנט למיניהם היא: מי המועמד/ת בעל/ת הסיכויים הטובים ביותר להרכיב את הקואליציה הבאה?

בטל בשישים מנסה להשיב על השאלה הזו באמצעות מודל סטטיסטי לניבוי תוצאות הבחירות. את עקרונות המודל תיארנו בעבר, ובקרוב נקדיש פוסט מיוחד לדיון במודל כולו על מורכבויותיו. בקצרה, המודל מבצע מספר רב של סימולציות בהתאם לתוצאות הסקרים המעודכנות, ומשלב לתוכן שורה של הנחות חיצוניות שנועדו לפצות על חולשתם של הסקרים בניבוי תוצאות האמת. בין ה"משתנים החיצוניים" הללו נמנים: הבדלים באחוזי ההצבעה בין אוכלוסיות שונות, מפלגות בעלות נטייה היסטורית מובהקת לשגיאה בניבוי, התחזקות של מגמות 'אופנתיות' בשבועות האחרונים של מערכת הבחירות ותלות חזקה בין מפלגות שונות ביניהן מספר רב של מתלבטים.

בחירות 2015 מציבות אתגר לא פשוט למנבאים. את שלל הסיבות נפרט בקרוב בפוסט נפרד, אולם כבר עתה ניתן להתרשם מתחזית המנדטים המופיעה מימין עד כמה התמונה סבוכה. מה עוד ניתן ללמוד מביקור באתר? בואו ניזכר...